Fredag 20 november Invigningskväll! 

Plats: Research and development/Uglycute,  Kvarngatan 14, Södermalm

Festivalen invigs med mingel, invigningstal av Kerstin Brunnberg, överintendent på ArkDes, och film! Så kom till Research and development/Uglycute:s lokaler på Kvarngatan 14 på söder på AW och häng med oss, drick öl och kolla på film!

17.00 Dörrarna öppnas!

18.00 Skål och invigning med tal av Kerstin Brunnberg, överintendent på ArkDes

18.15 Film: Barbicania

20.00 Mingel och fest!

BARBICANIA – ett intimt och livfullt porträtt av the Barbican, Londons välkända brutalistiska mästerverk som rymmer såväl bostäder som kulturhus. Filmen är uppbyggds som en månadslång videodagbok som tränger in i livet som pågår på alla olika nivåer, platser och sammanhang i the Barbican, från lägenheterna högst upp i tornen till kulvertarna i källaren. Det är ett litet samhälle i samhället med sina egna givna hierarkier och vi får möta boende, besökare, personal och – inte minst – arkitekturen som ger the Barbican dess karaktäristiska identitet.
Barbicania är gjord av Ila Bêka och Louise Lemoine.

Vi har ett hundratal öl från Carlsberg att bjuda på och massor av snacks! Kvällen bjuder på dj-set av AB Synth, Aurora Percovich Gutierrez och Korallreven.

Liksom alla ArchFilmSthlms visningar är invigningen gratis men du behöver registrera dig här —-> https://simplesignup.se/event/68332

 

Lördag 21 november 

Plats: Kulturhuset Cyklopen, Magelungsvägen 170, Bandhagen

Välkommen till kulturhuset Cyklopen i Högdalen för en eftermiddag av intressant film och angelägna samtal om arkitektur, städer och demokrati!

13.00 Intro

13.20 Film: Double Happiness

14.30 Samtal

15.30 Film:Concrete Stories

DOUBLE HAPPINESS – En film om identitet, urbanitet, makt och smak. Hallstatt i Österrike har inspirerat stadsplanerare i Kina att bygga en stad som är en nästintill exakt kopia av det Österrikiska originalet – dock i en start urbaniserad region, till skillnad från det rurala originalet. Filmen handlar om de två olika världar och livsstilar städerna erbjuder, om original och kopia, om liv och fiktion och om dröm och verklighet.
Regissör: Ella Raidel

CONCRETE STORIES – Ett lustfyllt collage av berättelser och röster om identitet och storskaliga planeringsideal med sociala ambitioner. Efter andra världskriget började betonghus att massproduceras för att lösa den akuta bostadsbristen – i Sverige kallat miljonprogrammet. I Concrete Stories får människor från olika betongområden i Europa berätta om sina upplevelser. Det är historier om industriellt byggda hem och ett standardiserande av Europa som präglat hela generationer.
Regissör: Lorenz Findeisen

PANELSAMTAL: STÄDER OCH DEMOKRATI
Ett samtal om vilken roll arkitektur kan spela i arbetet med att skapa mer jämlika städer, hur demokratisk stadsplanering kan gå till och vad som händer när medborgare inte bjuds in att aktivt delta i skapande av våra gemensamma städer.
I panelen:
Nazem Tahvilzadeh – forskar om demokrati och politiskt deltagande vid KTH.
Sara Brolund de Carvalho – konstnär och arkitekt som jobbar med stadsplanering i relation till klass, kön och etnicitet samt grundare till föreningen Action Archive.
Angelica Åkerman, arkitekt på White och styrelseledamot på Kvinnors Byggforum.
Elof Hellström, medgrundare av Cyklopen samt forskar om konstens roll i stadsutveckling vid Kungliga Konsthögskolan.
Samtalsledare: Victoria Percovich Gutierrez från ArchFilmSthlm.

 

Söndag 22 november Brunchbio

Välkommen på brunchbio till Färgfabriken på Liljeholmen för en eftermiddag av fängslande film och samtal om gränser – fysiska som mentala. Färgfabrikens café kommer sälja brunch och snacks.

Plats: Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen

12.00 Intro

12.05 Förfilm: Hotel 22

12.15. Introduktion till Muren: Palestinas ambassadör Hala Husni Fariz

12.25 Film: Muren

14.00 Samtal

HOTEL 22 – På natten förvandlas buss nr 22 i Santa Clara County, Kalifornien, till ett hotell för hemlösa. För priset av ett månadskort får de en relativt lugn plats att vila om nätterna. Rutten tar två timmar, vid ändhållplatsen stiger de av och inväntar bussen som går åt andra hållet. Det mobila hotellet tar dem fram och tillbaka i en till synes ändlös rytm.
Regissör: Elizabeth Lo

MUREN – Omar, en ung palestinsk bagare, bryter ständigt mot lagen genom att med fara för sitt liv klättra över Israels höga separationsmur eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. Muren är en berättelse om kamp för frihet och rättvisa men den handlar lika mycket om kärlek och de desperata handlingar man måste utsätta sig för när vägen till ens stora passion spärras av en åtta meter hög mur, vaktad av kulsprutor. Spelfilmen är Cannesbelönad och Oscarsnominerad.
Regissör: Hany Abu-Assads

SAMTAL: Om gränser, fysiska som mentala, iscensättande som utforskande metod och arkitekturens makt att påverka människors liv.
På scen:
Oldoz Javidi – Guldbaggenominerad skådespelerska som rest med clowner utan gränser och är aktuell i Vitsvit på Unga Klara.
Therese Kristiansson – arkitekt och konstnär som jobbar med iscensättande för att undersöka arkitekturens normer.
Samtalsledare: Karin Andersson och Johanna Bratel, ArchFilmSthlm.


Gratis inträde till hela festivalen!


Med stöd från Stockholm stad.

 

090510_SA_Logo_GreylogoCarlsberg-logo-vectordisorder logotype